Fa. P. Gerbenzon & Zn,  Antiquairs Sinds 1901

Gerbenzon in het nieuws

Niet alleen wordt er kunst verkocht in de winkel aan de Weerd in Leeuwarden, maar de voorgevel is nu zelf ook kunst. In de hedendaagse etalage wordt geschiedenis weerspiegeld. Zie het artikel in de Moanne van november 2018, pagina 45. Anne Margot Stapert maakte deze illustratie voor citybooks Leeuwarden. Zie www.citybooks.eu.

Winkel zelf nu ook kunst...

Museum Oud Soest

Publicatiedatum: 21-12-2007

"De ruimte waar voorheen de Isingskamer was ondergebracht (grenzend aan de stijlkamer) is nu ingericht als slaapkamer. Het museum heeft namelijk een bijzonder slaap ameublement in bruikleen gekregen. Dit slaapmeublement werd geëxposeerd op de wereldtentoonstelling in 1910 die in Brussel (Exposition Universelle De Bruxelles 1910) werd gehouden. De ontwerper en maker was meubelmaker Gerbenzon uit Leeuwarden. Het slaapkamer ameublement is in het verre verleden aangekocht door Fredericus Johannes Bakker en later in het bezit gekomen van zijn nazaten (gezamenlijke broers en zusters die eigenaar zijn van het bed) die dit bijzondere ameublement in bruikleen hebben verstrekt aan museum Oud Soest. De eerder genoemde meubelmaker won op de tentoonstelling in Brussel met dit bed een diploma (Diploma De M'daille D'or) en de daarbij behorende gouden medaille. Wederom een verrijking voor het museum Oud Soest."

Bron en meer informatie : http://www.oudsoest.nl/nieuws/5/17/antoon-van-den-dijssel-zaal.html

Herinnering aan het grafmonument van Anna van Oranje

"Het opknappen van de grafkelder vond tegelijkertijd plaats met de restauratie van de Grote Kerk in 1842-1843. Toen werd het koor door een wand met grote ramen van de rest van de kerk gescheiden. In plaats van grafkapel werd het koor een ruimte, die men gebruikte als bergplaats en toegang tot de kerk. Een houten luik dekte de toegang van de grafkelder af.

Pas in 1948 kwam daar verandering in. Ter gelegenheid van het gouden regeringsjubileum van koningin Wilhelmina werden stappen ondernomen om te komen tot een grondige restauratie van het koor. Architect J.J.M. Vegter maakte een plan. Het luik werd vervangen door een houten tombe waarin de toegang tot de grafkelder werd ondergebracht. Van de tien volwassenen, die in de grafkelder waren bijgezet, werden nieuw gemaakte wapenborden rondom in het koor opgehangen.

De tombe werd in 1948 vervaardigd ter vervanging van het vernielde grafmonument van Anna van Oranje. De eikenhouten tombe werd in samenwerking met de firma R. Romkes gemaakt door de firma P. Gerbenzon en Zn., beide te Leeuwarden. Qua vorm herinnert het monument aan de vernielde marmeren tombe van Anna van Oranje."

Bron en verdere lezen: http://www.aedlevwerd.nl/leovardia/nr10/Leovardia/files/assets/seo/page23.html

Restauratie Heringa State

Etalage van de Firma P. Gerbenzon & Zonen tijdens de winkelweek van 1926

Geschiedenis van de vestigingsplek

Lees ook eens Dossier Leeuwarden: pagina 39: "Brouwer Arentsma vindt zijn einde in een kuip vol kokend bier". Het gaat over de plek waar nu de zaak van Gerbenzon gevestigd is, op de hoek van de Bagijnestraat met de Weerd.

Een wandeling langs gevelversieringen in Leeuwarden

Zie ook het boekje: "Een wandeling langs gevelversieringen in Leeuwarden", p. 8.

Nieuwe reacties

09.09 | 18:18

Vraag me af of Lyda En Elzerta Gerbenzon familie zijn. Zou hun m...

10.08 | 08:23

Ik ben de trotse eigenaar van deze tafel

06.04 | 19:59

Ik vind dit een heel mooi verhaal , waar ik een beetje mijzelf kan teru...

26.01 | 07:35

En toen mocht je het beeld houden? Mooi gemaakt hoor. Groeten Piet en Alice